Home   |   Servicii   |   Sfaturi pentru cumparatori  |   Oferte  |   Contacte  |   Facebook

Cele mai des întâlnite greșeli la cumpararea unui imobil

sfaturi imobiliare

Cumpararea unui imobil este una dintre cele mai importante investiții pe care oamenii o fac vreodată, însă, de prea multe ori este o decizie facută în grabă, fără pregatire adecvată.

Inspirați-vă din lista noastră de greșeli comune la cumpărarea unui imobil, pentru a evita regrete costisitoare.

1. Să cumperi singur
Cumpărarea unui imobil este o tranzacție complexă. Chiar dacă nu apelați la un agent imobiliar, aveți nevoie de o întreagă echipă demnă de încredere: creditor, notar, inspector asigurator, cât și referințe și sfaturi de la prieteni și familie. Cere ajutorul acestor indivizi mai devreme în procesul tău de cumpărare, nu când e prea târziu.

2. Să cumperi la prima vedere
Este posibil să te îndrăgostești de imobil... dar este el potrivit familiei , nevoilor și bugetului tău???? Fă o listă cu nevoile și dorințele tale și fi sigur, înainte să cumperi, că acea locuință se potrivește cerințelor tale. Privește cartierul și vecinătatea înainte să cumperi, fă vizite la diferite ore ale zilei și săptămânii pentru a observa zgomotele și traficul. Verifică să fie școli sau magazine în vecinătate precum și transportul în comun, pentru a te asigura că, atât valoarea de revânzare va fi bună, cât și șederea ta va fi plăcută.

3. Să nu ai pre-aprobare la credit, când dai avansul la precontract
Având creditul pre-aprobat, înseamnă că un creditor ți-a verificat deja situația financiară și este de acord să îți ofere un credit imobiliar sau ipotecar ce presupune o rată lunară. Nu plăti nici un pre-contract și nici un avans dacă nu ai certitudinea că poți achita inclusiv taxele aferente tranzacției (notar, comision acordare, alte comisioane, etc).

4. Să cumperi la supra-preț, avantajând speculatorii
Poate te încadrezi financiar să împrumuți mai mulți bani, dar chiar îți permiți? Analizează costurile tale lunare: datorii, mâncare, transport, distracții și economii. Ca și o regulă generală, toate cheltuielile lunare, incluzând și ratele pentru ipotecar, nu ar trebui să depășească 36 de procente din veniturile lunare. Fi pregătit și pentru eventualele creșteri de prețuri la utilități și a cursului de schimb, când faci credit în valută.

5. Să ai încredere în cine nu trebuie
Indiferent de cât de mult îți place de agent, de vânzător sau de cine ți-a făcut cunoștință cu ei, amintește-ți că această tranzacție este o afacere. Tu vei suporta consecințele deciziei de cumpărare. Cercetează minuțios, și fă-ți cunoscute condițiile la care nu ești dispus să faci rabat celor care te "sfătuiesc".

6. Să te bazezi pe acorduri făcute verbal
Înțelegerile în scris, le anulează pe cele verbale, mai ales când se ajunge la un litigiu. Dacă în ofertă ți se zice că centrala termică sau mobilierul sunt negociabile, iar agentul îți spune că este totul inclus în preț, cere notarului să le scrie și în contractul de vânzare-cumpărare, ca să nu te trezești că-ți golește apartamentul.

7. Să semnezi ca "primarul"
Trebuie să citești și să înțelegi ce semnezi înainte să iei pixul. Cere documentele înainte de a semna ca să le poți citi și pune întrebări.

8. Să cumperi cu ochii închiși
Cere actele și verifică documentele de proprietate, precum și situația utilităților. Ai grijă să nu existe datorii. Nu ai voie să mergi pe încredere.

9. Să faci o ofertă necondiționată
Protejează-te de cel puțin două din aceste oferte înșelătoare:

  • Finanțări ipotecare - Tu ai pre-aprobare financiară, dar are și imobilul? Înainte ca banca să îți împrumute banii, va cere o evaluare a imobilului pentru a i se putea confirma că împrumutul este acoperit de garanție. Dacă imobilul este evaluat sub valoarea de vânzare, atunci împrumutul poate fi refuzat sau se cere aducerea in garanție a unui imobil suplimentar.
  • Inspecția stării fizice a imobilului. Nu cumpăra un imobil vechi sau nou fără o inspecție de specialitate a unui constructor care să te asigure că-și merită banii sau să îți comunice cât mai trebuie să investești în el.
  • Asigurare- asigură-te că poți să ai o acoperire adecvată. În unele zone este greu sau imposibil de încheiat o asigurare de risc pentru imobilul ce urmează a fi achiziționat.

10. Să ai remușcări după ce ai cumpărat
Nici un loc nu este perfect. Tot timpul există riscul să aveți surprize. Nu lăsați câteva neajunsuri să vă strice bucuria achiziției. Nu rata un imobil grozav, așteptându-l pe cel perfect!